Aanpak M. chitwoodi en M. fallax

Brancheorganisatie Akkerbouw heeft een serie video's ontwikkeld over gerichte maatregelen bij de beheersing van Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne fallax.

Besmetting van grond met de aaltjes M. chitwoodi en M. fallax is een probleem in de teelt van aardappelen, peen, schorseneer, erwt, dahlia en gladiool. Een besmetting kan grote financiële gevolgen hebben door gewasschade en afkeuring van partijen. Vanwege de quarantainestatus van deze aaltjes in de Europese Unie verliezen pootgoedpartijen waarin besmettingen met deze aaltjes worden aangetroffen, de pootgoedstatus.

Omdat er nog relatief weinig bekend is over deze wortelknobbelaaltjes en hoe telers verspreiding en schade kunnen voorkomen, heeft de akkerbouwsector het Plan van Aanpak Melodoigyne chitwoodi/fallax opgezet. Een onderdeel hiervan is een communicatieprogramma om telers te stimuleren om actie te ondernemen tegen Mcf-aaltjes. In dat kader zijn acht video's gemaakt.

Video 1 en video 2 gaan in op de noodzaak om Mcf aan te pakken en de kenmerken van M. chitwoodi en M. fallax-aaltjes. 

Video 3 geeft een overzicht van diverse maatregelen om Mcf-aaltjes te beheersen, zoals schoon uitgangsmateriaal, inpassing van niet-waardplanten in het bouwplan, juiste gewasvolgorde, bedrijfshygiëne en inzaai van resistente groenbemesters.

Video 4 legt uit hoe telers Mcf kunnen opsporen en gaat in op methoden van grondbemonstering. Video 5 is een instructievideo met duidelijke uitleg over het gebruik van NemaDecide en het aaltjesschema om schadelijke aaltjes te beheersen. Dit zijn twee praktische hulpmiddelen die helpen bij invulling van het goede bouwplan om schade door M. chitwoodi en M. fallax te voorkomen. Het telen van de juiste (resistente) groenbemesters is ook een belangrijke maatregel om Mcf te beheersen. Video 6 geeft hier meer uitleg over.

Video 7 en video 8 gaan over inundatie als maatregel om Mcf te bestrijden. Inundatie blijkt zeer effectief om M. chitwoodi te bestrijden. Tenminste als telers het niet te laat in het seizoen toepassen en het land minimaal veertien weken onder water zet. Bij het bekijken van video 7 krijgen telers een beeld wat inundatie is, waar het mogelijk is, tegen welke aaltjes het effectief is en wat de voorwaarden zijn voor een geslaagde inundatie. In video 8 komt akkerbouwer Frans van Dam uit Wieringerwerf aan het woord die al enkele jaren ervaring heeft met inunderen. Hij geeft aan wat belangrijk is voorafgaand aan inunderen.