Vrijlevende wortelaaltjebij Lelies

Schade

Schade door vrijlevende wortelaaltjes is typerend: de lelies blijven pleksgewijs achter in lengtegroei en de wortelgroei is minimaal. Pratylenchus-aaltjes geven een ander schadebeeld. Hier wordt de aantasting meestal pas later in het seizoen zichtbaar. Vrijlevende wortelaaltjes hebben 3 tot 4 cycli per jaar. Een cyclus duurt 7 tot 8 weken. Per cyclus gaat het om 40 eitjes.

Bestrijding

Een goed doordacht bouwplan is belangrijk voor beheersing van Trichodorus. Op suikerbieten vermeerderen deze aaltjes zich sterk. Op aardappelen juist weinig. Ook de keuze van de groenbemester heeft grote invloed. Bladrammenas is een voorkeursgewas, vanwege de slechte aaltjesvermeerdering.

  • Granulaten
    Wortellesieaaltjes bestrijden kan door het inzetten van granulaten voorafgaand aan het planten of tussen het planten en de opkomst van de lelies. Strooi granulaten volvelds vlak voor of tijdens het plantklaar maken van de grond. Een andere optie is het uitvoeren van een eenmalige rijenbehandeling direct na het planten, maar in ieder geval voor de opkomst van het gewas. Zorg voor geschikte strooiapparatuur en werk het granulaat direct onder.
     
  • Overige maatregelen
    Bij een plan om aan natte grondontsmetting te doen, is het belangrijk een goed moment te kiezen in het bouwplan. Het is aantrekkelijk om de ontsmetting voor een hoog salderend, gevoelig, maar slecht vermeerderend gewas uit te voeren.

    Ook onkruidbestrijding is van groot belang. De aaltjes vermeerderen zich namelijk in de meeste akkeronkruiden. Daarnaast zorgt een goed werkende drainage voor minder gunstige leefomstandigheden voor Trichodoride-aaltjes.

Schade per aaltje