logo
logo

Nieuws

Maatschap Schuiring wint hoofdprijs: een professionele drone!

Akkerbouwbedrijf Schuiring in Vlagtwedde (Gr.) heeft de DJI Phantom drone ter waarde van 569 euro gewonnen. Zijn zoon was één van de vele deelnemers aan de aaltjesquiz op www.aaltjes.net. Hij beantwoordde alle 10 de vragen goed en was de gelukkige winnaar.
Lees meer >

Voorkom problemen met chitwoodi

Het maïswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi verspreidt zich de laatste jaren sterk. In 4 jaar tijd is het aantal besmette percelen pootaardappelen in risicogebieden verdubbeld.
Lees meer >

Nuttige aaltjes ongevoelig voor Vydate

Uit onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt dat zowel schimmel- en bacterie-etende aaltjes als aaltjes-etende schimmels ongevoelig zijn voor Vydate 10G.
Lees meer >

Vydate lijkt positieve invloed te hebben op Mycorrhiza

Uit onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt dat het gebruik van Vydate 10G (werkzame stof oxamyl) de ontwikkeling van Mycorrhiza bevordert. Deze schimmels vormen een belangrijke verbinding tussen bodem en plant.
Lees meer >

Chitwoodi rukt op

De schadelijke Meloïdogyne aaltjes chitwoodi en fallax verspreiden zich razendsnel. De pootaardappelsector maakt zich ernstig zorgen over de verspreiding van de aaltjes.
Lees meer >

Alleen combinatie van maatregelen kan aardappelteelt beschermen

Virulente aaltjes rukken op Aardappelmoeheid neemt toe in Nederlandse aardappelen. Virulente aaltjes zorgen voor toenemende problemen doordat resistente aardappelrassen steeds vaker niet meer resistent blijken tegen deze aaltjes. De teler kan met de juiste maatregelen de problemen beheersbaar houden.
Lees meer >

HLB: onderschat AM-problematiek niet

Ondanks gebruik van hoogresistente rassen worden steeds vaker AM-besmettingen aangetroffen. Nieuwe resistente aardappelrassen zijn nog niet voorhanden.
Lees meer >

Mengsels groenbemester drukken aaltjesbesmetting

Groenbemestermengsels zorgen voor een afname van wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans, ook al komen in het mengsel waardplanten van dit aaltje voor. Dit blijkt uit een demo van zaadbedrijf DSV-zaden. Drie van de zeven getoetste mengsels lieten zelfs een grotere afname van het aaltje zien dan in de braakreferentie.
Lees meer >

Openheid over problemen op percelen is winst

Het toekomstige hygiëneprotocol voor aardappelmoeheid moet de aanbeveling krijgen voor pootgoedtelers om loonwerkers te informeren over ziektes en andere bijzonderheden op hun percelen. Hiermee kan een loonwerker problemen voorkomen bij het volgende perceel waar de loonwerker aan de slag gaat.
Lees meer >

Aaltjes zijn vaak ongrijpbaar voor uientelers

De aantasting van uien door aaltjes is moeilijk voorspelbaar. Onderzoeks- en adviesinstelling HLB ontwikkelt daarom detectiemethoden voor de plantparasitaire nematoden die ook in de uienteelt een rol spelen.
Lees meer >