logo
logo

Nieuws

HLB: onderschat AM-problematiek niet

Ondanks gebruik van hoogresistente rassen worden steeds vaker AM-besmettingen aangetroffen. Nieuwe resistente aardappelrassen zijn nog niet voorhanden.
Lees meer >

Mengsels groenbemester drukken aaltjesbesmetting

Groenbemestermengsels zorgen voor een afname van wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans, ook al komen in het mengsel waardplanten van dit aaltje voor. Dit blijkt uit een demo van zaadbedrijf DSV-zaden. Drie van de zeven getoetste mengsels lieten zelfs een grotere afname van het aaltje zien dan in de braakreferentie.
Lees meer >

Openheid over problemen op percelen is winst

Het toekomstige hygiëneprotocol voor aardappelmoeheid moet de aanbeveling krijgen voor pootgoedtelers om loonwerkers te informeren over ziektes en andere bijzonderheden op hun percelen. Hiermee kan een loonwerker problemen voorkomen bij het volgende perceel waar de loonwerker aan de slag gaat.
Lees meer >

Aaltjes zijn vaak ongrijpbaar voor uientelers

De aantasting van uien door aaltjes is moeilijk voorspelbaar. Onderzoeks- en adviesinstelling HLB ontwikkelt daarom detectiemethoden voor de plantparasitaire nematoden die ook in de uienteelt een rol spelen.
Lees meer >

Waarschuwing voor beheersing van aardappelmoeheid

Er zijn populaties van het Globodera pallida (Pa) aardappelcysteaaltje gevonden, aldus de NVWA. In zetmeelaardappelgebieden in Nederland zijn populaties van het Globodera pallida (Pa) aardappelcysteaaltje gevonden die de huidige resistenties van aardappelen tegen deze soort doorbreken. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit adviseert aardappeltelers in hun bedrijfsvoering rekening te houden met deze nieuwe soorten.
Lees meer >

Winnaars Vydate 10G comeback actie bekend!

Om te vieren dat er weer Vydate 10G op voorraad is, vond er afgelopen december en januari een comeback-actie plaats. Er konden in totaal 15 sets van 2 toegangskaarten voor Oranje gewonnen worden, voor de kwalificatiewedstrijd Nederland-Luxemburg. De winnaar zijn inmiddels bekend!
Lees meer >

Stengelaaltjes: voorkomen is beter dan bestrijden

Stengelaaltjes kunnen veel opbrengstverlies veroorzaken in uien, tulpen en andere bolgewassen. Minder bekend is dat deze aaltjes ook in peen, mais, aardappelen, vlinderbloemigen en suikerbieten schade kunnen aanrichten. Vooral in bieten nemen de problemen met stengelaaltjes de laatste jaren sterk toe.
Lees meer >

Vydate® 10G weer verkrijgbaar

In 2017 is Vydate® 10G, het meest effectieve middel voor de bestrijding van aaltjes, weer verkrijgbaar. Het granulaat heeft onder alle weersomstandigheden op alle grondsoorten een bedrijfszekere werking. Vydate® 10G is onder andere toe te passen in de aardappel-, uien-, bieten-, wortel-, en bollenteelt. Na ruim anderhalf jaar afwezigheid is het product nu gelukkig weer verkrijgbaar.
Lees meer >

Jans Klok: “Het is goed meerdere middelen tegen aaltjes te hebben”

Jans Klok is binnen Avebe verantwoordelijk voor teeltverbetering. “De aardappel is onze grondstof. Uit de aardappel halen we zetmeel en eiwitten. Beide producten zijn maar in relatief kleine hoeveelheden aanwezig in de aardappel: zetmeel circa 20% en eiwit 1,5%. Deze ingrediënten willen we maximaal tot waarde brengen, om het rendement van onze leden structureel te verhogen. De waardeketen begint op het land bij onze leden. Vandaar ook dat wij de telers ondersteunen bij het optimaliseren van de oogst.”
Lees meer >

Aaltjes herkennen en beheersen

Meer weten over het herkennen van de symptomen van aaltjes? Maak een eigen aaltjesschema met de voor u belangrijkste gewassen. Bekijk de video van met handige tips en tricks van WUR.
Lees meer >