logo
logo

Nieuws

Veel vooruitgang in bca-resistente rassen

Dit is een publicatie van Boerderij - Acht nieuwe bietenrassen prijken op de rassenlijst voor volgend seizoen. De meeste met resistentie tegen bietencysteaaltjes. Nieuwe rassen met aanvullende rhizomanieresistentie zijn er echter niet bijgekomen, terwijl daar juist behoefte aan is.
Lees meer >

BO-Akkerbouw krijgt geld voor onderzoek chitwoodi en erwinia

Dit is een publicatie van Boerderij - De Brancheorganisatie Akkerbouw krijgt groen licht vanuit het topsectorenbeleid voor onderzoeken naar meloïdogyne-aaltjes en naar de aardappelziekte erwinia.
Lees meer >

Alleen Vydate waar de aaltjesdruk hoog is

Dit is een publicatie van Boerderij - NPPL'er Martin de Meijer in Hoek (Zld.) wil volgend jaar in zijn uien- en wortelpercelen aaltjes variabel bestrijden. Dus alleen maar Vydate geven waar dat een positief saldo-effect heeft. Dit najaar wordt op de percelen de aaltjesdruk in kaart gebracht.
Lees meer >

Maatschap Schuiring wint hoofdprijs: een professionele drone!

Akkerbouwbedrijf Schuiring in Vlagtwedde (Gr.) heeft de DJI Phantom drone ter waarde van 569 euro gewonnen. Zijn zoon was één van de vele deelnemers aan de aaltjesquiz op www.aaltjes.net. Hij beantwoordde alle 10 de vragen goed en was de gelukkige winnaar.
Lees meer >

Voorkom problemen met chitwoodi

Het maïswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi verspreidt zich de laatste jaren sterk. In 4 jaar tijd is het aantal besmette percelen pootaardappelen in risicogebieden verdubbeld.
Lees meer >

Nuttige aaltjes ongevoelig voor Vydate

Uit onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt dat zowel schimmel- en bacterie-etende aaltjes als aaltjes-etende schimmels ongevoelig zijn voor Vydate 10G.
Lees meer >

Vydate lijkt positieve invloed te hebben op Mycorrhiza

Uit onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt dat het gebruik van Vydate 10G (werkzame stof oxamyl) de ontwikkeling van Mycorrhiza bevordert. Deze schimmels vormen een belangrijke verbinding tussen bodem en plant.
Lees meer >

Chitwoodi rukt op

De schadelijke Meloïdogyne aaltjes chitwoodi en fallax verspreiden zich razendsnel. De pootaardappelsector maakt zich ernstig zorgen over de verspreiding van de aaltjes.
Lees meer >

Alleen combinatie van maatregelen kan aardappelteelt beschermen

Virulente aaltjes rukken op Aardappelmoeheid neemt toe in Nederlandse aardappelen. Virulente aaltjes zorgen voor toenemende problemen doordat resistente aardappelrassen steeds vaker niet meer resistent blijken tegen deze aaltjes. De teler kan met de juiste maatregelen de problemen beheersbaar houden.
Lees meer >

HLB: onderschat AM-problematiek niet

Ondanks gebruik van hoogresistente rassen worden steeds vaker AM-besmettingen aangetroffen. Nieuwe resistente aardappelrassen zijn nog niet voorhanden.
Lees meer >