logo
logo

Nuttige aaltjes ongevoelig voor Vydate

Publicatiedatum: 22-02-2018

Uit onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt dat zowel schimmel- en bacterie-etende aaltjes als aaltjes-etende schimmels ongevoelig zijn voor Vydate 10G.

De Belgische universiteit heeft onderzocht wat effect is van Vydate 10G op het bodemleven. Zo is onder andere gekeken naar het effect van Vydate 10G op schimmel- en bacterievretende aaltjes. De vitaliteit van deze nuttige aaltjes blijkt niet af te nemen wanneer de bodem is behandeld met het granulaat.

Onbehandelde grond laat in vergelijking met Vydate 10G behandelde grond gelijkblijvende percentages vitaliteit zien bij de schimmelaaltjes. Ook de dosering van het granulaat blijkt geen significant verschil in vitaliteit op te leveren. Hetzelfde beeld is waarneembaar bij de bacterieaaltjes.

Nuttige aaltjes

Nuttige aaltjes, ze bestaan wel degelijk. Voor het beschikbaar komen van opneembare voedingsstoffen zijn ze van wezenlijk belang. Volgens onderzoekers is de populatie zelfs een belangrijk meetinstrument voor de bodemvruchtbaarheid. Ze zorgen ervoor dat organische materialen omgezet kunnen worden in voor de plant opneembare voeding. Verder verbeteren ze de structuur van de grond.

Doordat aaltjes in vergelijking met andere organismen zeer talrijk zijn, vormen ze bij een grote en gevarieerde populatie een stabiele factor binnen het bodemvoedselweb (de ondergrondse voedselketen). Wanneer het web in gevaar komt door stressfactoren zoals een intensieve grondbewerking of intensieve teelt, kan dit makkelijker worden opgevangen wanneer er veel en verschillende soorten aaltjes in de bodem leven.

Nematophage schimmels

Uit hetzelfde onderzoek van de universiteit van Leuven blijkt dat Vydate 10G geen effect heeft op nematofage schimmels. Nematofage schimmels zijn nuttige schimmels die schadelijke aaltjes eten.

 

Overige berichten

Maatschap Schuiring wint hoofdprijs: een professionele drone!
Voorkom problemen met chitwoodi
Vydate lijkt positieve invloed te hebben op Mycorrhiza
Chitwoodi rukt op
Alleen combinatie van maatregelen kan aardappelteelt beschermen
HLB: onderschat AM-problematiek niet
Mengsels groenbemester drukken aaltjesbesmetting
Openheid over problemen op percelen is winst
Aaltjes zijn vaak ongrijpbaar voor uientelers