Noordelijk wortelknobbelaaltjebij Aardappelen

Noordelijke wortelknobbelaaltjes hebben 2 tot 3 cycli per jaar met 300 tot 500 eitjes per cyclus. De aardappel is een zeer goede waardplant waarop sterke aaltjesvermeerdering plaatsvindt. Andere goede waardplanten zijn vlinderbloemigen. Niet-waardplanten zijn granen, grassen en maïs.

Schade

Aardappelen zijn gevoelig voor schade door het noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloïdogyne hapla). Het aaltje komt alleen voor op lichte zand- en dalgronden. Een aangetast perceel blijft pleksgewijs in meer of mindere mate achter in groei. Aangetaste wortels vertonen de karakteristieke knobbeltjes, waaruit meerdere, zeer kleine zijworteltjes groeien. Dit ziet er spinachtig uit.

Bestrijding

Bij zwarte braak en de teelt van granen, grassen en maïs daalt de besmetting met 80 tot 90% per jaar. Schade is ook goed te beperken door een grondontsmetting met fumigantia.

Granulaten
Het gebruik van granulaten is een effectieve manier om kwaliteitsschade te beperken. Dit bevordert de beginontwikkeling van de aardappelplanten, de basis voor een goede opbrengst. Door gebruik van het middel Vydate® 10G, vermindert daarnaast ook schade door vrijlevende aaltjes, aardappelcyste- en wortellesieaaltjes. Granulaten kunnen op twee manieren worden ingezet: volvelds voorafgaand aan het poten of tijdens het poten in de rijen.